Nieuwe prothese/Nieuw kunstgebit


Volledige gebitsprothese/volledig kunsgebit:
Alvorens te beginnen aan een nieuwe gebitsprothese wordt er eerst gekeken of uw huidige gebitsprothese aan vervanging toe is en krijgt u informatie over het verloop van het maken van een nieuwe gebitsprothese.

 

Het aanmeten van een gebitsprothese verloopt in een aantal stappen.
Afspraak 1: intakegesprek + eerste afdrukken
Bij het eerste bezoek worden uw persoonlijke gegevens, uw prothese verleden, de huidige klachten en wensen genoteerd. De tandprotheticus zal de situatie in uw mond bekijken.
Als u al een gebitsprothese draagt, zullen wij deze digitaal inscannen, zodat er geen afdrukken gemaakt hoeven te worden. Sommige mensen vinden het maken van afdrukken vervelend, maar dit is dus ook niet meer nodig. Tevens kunt u afspreken om foto’s van vroeger, waarop uw gezicht met tanden goed te zien zijn, mee te brengen, zodat de tandprotheticus uw nieuwe prothese op uw natuurlijke gebit kan laten lijken.
Afspraak 2: beetbepaling
Met behulp van een beetplaat wordt de hoogte van het gebit, de horizontaallijn, het midden en de lipvulling bepaald. Tijdens deze afspraak wordt er een afdruk gemaakt van uw kaak, deze afdruk wordt in de beetplaat gemaakt. Deze manier van afdrukken is veel prettiger voor u dan de alginaatafdruk die voorheen werd afgedrukt.
In deze fase wordt ook de kleur en de vorm van uw tanden en kiezen uitgezocht.
Afspraak 3: passen
Met behulp van de beetplaat met hierin uw tanden en kiezen wordt bekeken of de hoogte, de horizontaallijn, lipvulling correct is en de kleur naar wens. U kunt ook een familielid, vriend of vriendin meebrengen om kritisch naar het esthetische van de prothese te laten kijken.
Afspraak 4: plaatsen van de prothese
De volledige prothese wordt in uw mond geplaatst waarbij meteen wordt gecontroleerd of deze niet klemt of pijn veroorzaakt. Tevens wordt gekeken naar de pasvorm, esthetiek en spraak. Ook wordt er uitleg gegeven over draag gewoonten en onderhoud van de prothese.
Afspraak 5: controle
Na een week volgt een nacontrole door uw tandprotheticus. Hij/zij controleert de pasvorm en het functioneren van de prothese en zal, indien nodig, kleine correcties uitvoeren.
Nazorg:
Bij problemen en/of pijnklachten kunt u uw tandprotheticus bellen voor een afspraak.